Házipatika fórum: PCO - Házipatika fórum

Ugrás a tartalomhoz

hirdetés

Szponzorált hirdetések

  • 2 Oldal +
  • 1
  • 2

PCO

#1 liliabraham39 2015. 03. 13. - 11:20:32

Nekem is PCOS betegségem volt. Nekem a Mens Mentisben segítettek, azóta jól érzem magam. Sportolok, jó a közérzetem az úszógumik is eltűntek. Nagyon segítőkészek és kedvesek voltak, mindent megtettek a gyógyulásom érdekében! Ajánlom mindenkinek!

#2 weberi 2010. 02. 17. - 13:22:39

Tárgy: KÉRDŐÍV PCOS-oknak Kedves PCOS hölgyek! IV-ed éves dietetikus hallgató vagyok és a PCOS táplálkozási vonatkozásairól írom a szakodolgozatomat. Nagyon szűkös már az időm, és nem jött össze a megfelelő létszám, ezért nagyon sokat segítenének, ha kitöltenék ezt a névtelen kérdőívet! Önöknek is érdekes és hasznos lehet. A kitöltés kb. 20-25 percet igényel. Köszönöm szíves együttműködésüket! Íme a link: http://spreadsheets....Fc0x3VjJpN1E6MA

#3 pcos 2008. 01. 06. - 04:41:00

PCOS oldal betegtájékoztatóval,orvos válaszol rovatokkal és PCO Fórummal! Írjunk mert fontos,hogy egy helyen legyenek a betegeket foglalkoztató kérdések,válaszok meg persze tapasztalatok. http://pcos.try.hu

#4 minekazaa 2007. 09. 06. - 11:15:37

Sziasztok! Megmaradt 4 doboz 1 adagos Gonal-f 75 NE/i.e. (5,5 mikorgramm) szurim, és 1 100ml-es Mastodynon csepp félig tele. Mivel elég sok pénzbe kerültek, bízom benne, hogy valakinek pont szüksége van rá, így olcsóbban hozzájuthat nálam, és mindketten jól járunk. Az árban megegyezünk, írj a minekaza@hotmail.com -ra! Köszi!

#5 Törölt felhasználó 2007. 01. 08. - 14:31:35

Kedves "angelinajolie" és Olvasóink! Amenyiben szakorvos válaszát szeretné olvasni, kérjük, használja "Kérdések" szolgáltatásunkat, ahol szakterületenként tud válogatni az orvosaink közül. Ezt az oldalt, Felhasználóink egymás közötti tapasztalatcseréjére ajánljuk. Üdvözlettel: a HáziPatika.com szerkesztősége

#6 2006. 12. 28. - 11:58:37

Kedves Doktor úr! A petefészkemen cisztákat talált a nőgyógyászom és felírta a Diane35-öt.Már 5.hónapja szedem és minden rendben van. Az a problémám, hogy tegnap elfelejtettem bevenni és ma két tablettát vettem be. Ennek lesz-e káros hatása és így mennyire vagyok védett a megtermékenyítéstől? Kérem válaszoljon!

#7 Törölt felhasználó 2005. 07. 27. - 16:27:43

Kedves "viktoja"! Amenyiben szakorvos válaszát szeretné olvasni, kérjük, használja "Kérdések" szolgáltatásunkat, ahol szakterületenként tud válogatni az orvosaink közül, mert ezt az oldalt inkább a felhasználóink egymás közötti tapasztalatcseréjére ajánljuk. Üdvözlettel: HáziPatika.com szerkesztősége

#8 Törölt felhasználó 2005. 07. 27. - 16:26:46

Kedves "ildimolnar"! Amenyiben szakorvos válaszát szeretné olvasni, kérjük, használja "Kérdések" szolgáltatásunkat, ahol szakterületenként tud válogatni az orvosaink közül, mert ezt az oldalt inkább a felhasználóink egymás közötti tapasztalatcseréjére ajánljuk. Üdvözlettel: HáziPatika.com szerkesztősége

#9 Törölt felhasználó 2005. 06. 10. - 13:04:15

Kedves "Ildi"! Amenyiben szakorvos válaszát szeretné olvasni, kérjük, használja "Kérdések" szolgáltatásunkat, ahol szakterületenként tud válogatni az orvosaink közül, mert ezt az oldalt inkább a felhasználóink egymás közötti tapasztalatcseréjére ajánljuk. Üdvözlettel: HáziPatika.com szerkesztősége

#10 2005. 06. 08. - 21:08:07

Tisztelt Doktor úr! A véleményét szeretném kérni. 2002-ben hosszabb gyógyszeres kezelés után (dg: panic syndroma) a ciklusom elkezdett egyre hosszabb lenni, majd mikor egy alkalommal teljesen kimaradt, norcolutot írt fel, amitől természetesen a kívánt határidőben megérkezett. Majd folytatódott a hosszabb ciklus. Egy évvel később "csak úgy" elvégzett a rutin szűrés során egy uh-t, ami cisztákat mutatott a petefészkekben. Akkor ezt negatív leletnek ítélte, mivel már 35 éves voltam és még nem szültem. Kb. fél éve csak elindultam kideríteni, hogy mi lehet ennek a hátterében, mert azért ez mégsem normális dolog, hogy 45-50 napra menstruálok, ráadásul a menstruáció esedékes időpontja és ténylegesn napja között hosszasan szenvedtem a klasszikus pms tüneteitől (puffadás, feszültség, mellfeszülés), illetve az arcbőröm folyamatosan gyulladt foltokkal lett tele, gyakori fejfájás és egy idő után látásromlás következett be. Eljutottam nagy nehezen egy endokrinológushoz, aki magas prolaktin szintet állapított meg (kb. a normális 8-10-szeresét), illetve mri egy 4 mm-es mikroadenomát valószínűsített a sella-ban. Majd amikor megemlítették a cisztákat, visszaballagtam a nőgyógyászhoz, aki az előbbieket látva elképedt, majd újabb uh után PCOS-t diagnosztizált. Az endokrinológus nagyon elfoglalt, a betegekre alig jut ideje, a megadott időpontokban rendre nem található meg. Mivel én is elég elfoglalt vagyok, egyre idegesebb leszek ettől az egésztől. Az endokrinológusnál április elején jártam először, végleges diagnózis még nincs, kezelés meg pláne nincs... Az asszisztencia megjegyezte, hogy á, ez nem halálos betegség, majd felír a doktor egy kis bromocriptint, aztán minden újra oké lesz... Na, ez nem vidított fel... Már csak az érdekelne, hogy vajon megállapítható-e bizonyossággal, hogy mi lehetett előbb és vajon mit kellene kezelni, a pcos-t vagy az adenomát, okozza-e az egyik a másikat? Illetve van-e valahol olyan orvos, aki ezzel a "kombináció"-val foglalkozik, illetve az endokrinológusnál jó helyen járok-e egyáltalán??? Válaszát előre is köszönöm!

#11 2005. 06. 07. - 07:14:22

Tisztelt Doktor Úr! Nemrég az orvosom megállapította,hogy PCOm van. A 21. napi vérvizsgálat eredménye magas férfihormonszintet mutatott ki.Ezután az UHn, amit a 15.napon végzett mindkét petefészkem megnagyobbodását és apró cisztákat látott. Nem kezdtem el szőrösödni, de híztam egy pár kilót,ami szerintem a rendszertelen étkezéseknek köszönhető. Mindezek után laparoszkópiás műtétet javasolt. Kérdésem az lenne,hogy ezek alapján valóban indokolt a műtéti beavatkozás, vagy elegendő lenne esetleg a gyógyszeres kezelés is, várom váalszát, üdvözlettel:

#12 2005. 04. 06. - 09:26:46

Tisztelt Doktor Úr! Nmrég diagnosztizálták nálam a PCO-t. Ahogy itt olvasom ennek a betegségnek elhízással, cukorbetegséggel kellene járnia (ha jól értettem). Nálam ezek közül egyik sincsen. Tapasztalható némi szőrösödés, de nem nagyon száottevő. A bőröm pattanásos, és zsírosodó, de ez sem olyan feltűnő. A főbb panaszom inkább az volt, hogy a mensesem évente csak egyszer- kétszer jelentkezett. Az orvos szerint örökletes ez a betegség nálam, és nem gyógyítható, csak a tünetek kezelhetőek. Első körben Diane 35- öt írna fel. Ön mit gondol erről? Létezik ilyen fajta PCO is, vagy csak idő kérdése, hogy más súlyosabb tünetek jelentkezzenek? Válaszát előre is köszönöm! Mirase

#13 2004. 02. 23. - 14:34:27

Köszönöm válaszát! Kiegészítésképpen még annyit: DHEA-S szint nomrális vol, LH-t és Se-androsztediont nem néztek, de a következő hormonvizygáloton erre is kitérnek. Roaccutan mellékhatásaival tisztában vagyok, Diane 35 betöltötte a fogamzásgátló funkciót is, most hogy abbahagytam természetesen más módszerrel védekezek. Arcomra külső kezelésként Skinoren-t, Acnefug-oxid mild hámlasztókat kaptam, a gyulladtakra Bachtrobanos és Fucidines dunsztkötést kellett raknom. Kb 6-7 hónapon keresztül szedtem különböző antibiotikumokat, a cystákból punktálással vett mintákból a baktériumtenyésztésben straphyilococcus tenyészett ki, mely cliyndamicin származékokra is érzékeny volt, erre Dalacin C kezelést kaptam. De ezek már befejeződtek. Most hegek vannak, melyek már cska vörösek, és nem váladékoznak. A gyulladtabbakra még Elocom creme-t kell használnom. Mindemellett Silicon lapokat és Silicon gel-t kell használnom. A cortisol túltermelés eredete még nem tisztázott, mint már leírtam a CT sem mutatott ki semmi kóros elváltozást(bár kontrasztanyagot nem tudták bejuttatni, mivel vénáim nem bírták az infúziót, mind szétdurrant). Nekem és másoknak adott válaszaiból kiderült, hogy nekem valószínűleg nincs PCOS-m, és ez megnyugtató. Köszönettel

#14 Törölt felhasználó 2004. 02. 23. - 13:09:20

Tisztelt Asszonyom! A PCO legfontosabb labormutatói: se-androsztedion, DEAS, LH, cukorterhelés, és a vérzsírértékek eltérése. Ha ezek hiánytalanul megtörténtek, szükségtelen az ismétlés. Megjegyzésként: A Roaccutan rendkívül erősen magzatkárosító, ezért a megbízható védekezése a használat előfeltétele! Egyébként a kezeléséből hiányolom az antibiotikumot és a hámlasztó arcszesz használatát. Mivel a felvázolt kezelésre az akne általában jó reagál, mindenképp revideálni kellene a kezelést. Tisztelettel: dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus

#15 2004. 02. 18. - 13:43:33

Tisztelt Doktor úr! Másfél éve acne cystica és conglobata jelentkezett nálam, elég súlyos formában. (16 évesen kezdődött, most vagoyk 18) A bőrgyógyászom kérte PCO-ra irányuló nőgyógyászati vizsgálatomat. Az UH-on cisztákat láttak a petefészkemen, de csak az egyik oldalon. Ezért nem egyértelmű a PCO (nőgyógyászom is azt mondta, hogy későbbiekben a gyermekvállalás gyógyszeres stimulációval lehetséges). Tüneteim az acnén kívül nincsenek (elhízás 178 cm magas vagyok, és 63 kg.., túlszőrösödés sincsen, vérzésem rendben volt).Azóta endokrinológia vizsgálaton is részt vettem, cukorterhelést csináltak a PCO és az inzulin összefüggése miatt, de az inzulinszintem jó. Valamint cotizol ciklust is néztek. Ezen kiderült, hgoy alacsony ACTH szint mellett magas a cortisolom. CT-n a mellékvesekérgen semmilyen elváltozást nem találtak. Női hormonokat nem tudtak nézni, mivel Diane 35 kezelés alatt álltam antiandrogénje miatt, valamint Roccutan kezelés végén járok (összdózis kb 160mg/ttkg). Most diane 35-öt abba kellett hagynom, mivel március végén újabb hormonvizsgálatokat szeretnének elvégezni női hormonok irányába. valamin: mivel az acnéből visszamaradó hegek még mindig gyulladtak bőrgyógyászom 3 hetes Medrol kúrát írt fel (28 mg-mal kezdve, 24 mg-os szintentartás majd 4 mg-onként 2 naponta csökkentve az adagot). Ez befolyásolja az endokryn vizsgálatokat, de egy hónappal a Medrol kúra abbahagyása után lehetséges ezek elvégzése. Nőgyógyászati véleményét kérném ki az esetről, mi állhat egy iylen súlyos acne kialakulásának hátterében? (late onset?) Volt-e már hasonló beteggel dolga? Érdemes-e újra elmenni a nőgyógyászhoz, hogy megerősítse PCO meglétét vagy éppen nem meglétét?

#16 2004. 02. 05. - 20:48:42

Kedves Doktor Úr, nagyon köszönöm, hogy ilyen hamar válaszolt! Az, hogy mindkét oldalon vannak ciszták és hogy magas az LH, nem a PCOS mellett szól? A leleteimmel együtt hamarosan feltétlenül felkeresem Önt, addig is örülök, hogy akármi is a probléma, van más út is, mint a műtét! Köszönöm! :)

#17 Törölt felhasználó 2004. 02. 05. - 12:00:13

Tisztelt Asszonyom! A PCOS lényegi tünetei: (1) elhízás (2) férfias szőrnövekedés, (3) ritka és gyér vérzések. Ha egyik is hiányzik, a PCOS nem valószínű. Az említett havivérzés mellett pedig kizárt. Ez a stressz eredetű folliculus persistens szindróma fennállását igazolja. Gyógyításához gyógyszerekre, kellő felvilágosításra, és egy kis pszichoterápiára van szükség. Olyan orvostól várhat hathatós segítséget, aki ért a lelki eredetű testi (pszichoszomatikus) betegségekhez. Ezért "ajánlom magamat": 06 209 56 25 13 Tisztelettel: dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus

#18 2004. 02. 03. - 22:09:37

Tisztelt Doktor Úr, két éve szeretnénk gyereket. A vérvételek, ultrahang és HSG vizsgálat után most derült ki, hogy PCO szindrómám van. Az FSH-LH arány eltolódott és mindkét petefészkemben több kis ciszta látható. Az Ön egyik cikkét olvasva azonban feltűnt, hogy a tüneteim a PCOS-t nem erősítik meg, minden hónapban fájdalmasan, elhúzódóan menstruálok, előtte megduzzad a mellem, a ciklus közepe táján enyhe fájdalmakat érzek bal oldalon. A testsúly indexem teljesen normális, bár bőrproblémáim vannak. A menstruációs vérzés alvadékos előtte-utána barnás pecsételő vérzés van néhány napig. Nagyon érzékeny vagyok a stresszre, alvászavarok miatt kezdtem most pszichoterápiára járni, borzasztó sokat idegeskedem. Korábban olvastam Önnél, hogy sokan összekeverik a PCOS-t egy másik betegséggel, ami - ha jól értettem - elsősorban a stresszel függ össze, de ott viszont csak az egyik oldalon jelennek meg ciszták (nálam mindkettőn). Elképzelhető, hogy nálam mégsem PCOS-ról van szó? Az orvosom azonnal laparoszkópiás műtétet javasolt, a gyógyszeres kezelés szóba sem került. A két ultrahang során megállapította, hogy aktuálisan éppen volt ovuláció, mert az első ultrahang során érzékelt folt a másodiknál már nem volt látható: így az csak a sárgatest lehetett (?)A hőmérsékletmérésnél van látható hő emelkedés, bár ez csk kb. 3 tizedet jelent. Nem tudom, hogy mihez kezdjek,menjek a műtétre? Lenne olyan kedves és válaszával segítene nekem? Köszönettel Kozarits Judit :'(

#19 Törölt felhasználó 2004. 01. 07. - 11:52:09

Matt07-nek: Tisztelt Asszonyom! A PCO diagnózisában a labor sokkal érzékenyebb, mint az ultrahang. PCO mellett nincs ovuláció, nincs sárgatestfázis. A beteg meddő. A PCO az ovuláció letiltása és a rendkívül magas férfihormon-termelés révén gátolja meg a terhességet. A kérdéseinek "kuszaságaiból" arra következtetek, hogy Önnél, a szülészekre jellemző módon, összekeverték a PCO-t valami más betegséggel. segíteni akkor tudok, ha látom a leleteit. Legjobb lenne, ha felkeresne az összes leletével. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06 209 56 25 13 Tisztelettel: dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus

#20 Törölt felhasználó 2004. 01. 07. - 11:49:52

Tisztelt Asszonyom! Önnek biztosan nincs PCO-ja, mert az a a terhességet csaknem kizárja. Ez ugyanis egy dominánsan öröklődő inzulinreceptor-betegség, melynek következtében a szőrösödés (borotválkozásig!) már pubertáskor jelentkezik. A vérzések évente 2-4 alkalommal jelentkeznek és legfeljebb 1-2 napig tartanak (oligo-hipomenorroea). Mindkét petefészek lúdtojásnyira megnő, kérge vastag, benne MINDKÉT OLDALON 6-8 kifejezett viszta látható a kérgi részben. Az orvosok rendszeresen összetévesztik a meg nem repedt tüsző szindrómával (folliculus persistens), mely stressz betegség. Elhízást, fokozott szőrnövekedést is okozhat, amely sohasem olyan kifejezett, mint PCO esetén. Nem veleszületett, így lehet gyermeke, nem úgy mint PCO-val, melyet elsődleges meddőség kísér. Folliculus persistens esetében is ritkák lehetnek a vérzések, de jellemzően erősek, elhúzódóak, fájdalmasak, alvadékosak és nyákos folyással ürülnek. Az emlők a menzesz közeledtével egyre érzékenyebbek. Míg avalódi PCO-t úgy kezeljük, mint az időskori cukorbajt (hiszen a probléma ott is az inzulinreceptor-érzéketlenség), ez utóbbit megfelelő ovulációindukciós kezeléssel, mely nem nélkülözheti a stressz eredetének feltérését és hatékony lelki gyógyítását. Amennyiben személyese is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: 06 209 56 25 13 Tisztelettel: dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus


  • 2 Oldal +
  • 1
  • 2
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Szponzorált hirdetések

Topik megosztása: