Házipatika fórum: SZTÓMA - Házipatika fórum

Ugrás a tartalomhoz

hirdetés

Szponzorált hirdetések

Oldal 1 / 1

SZTÓMA

#1 mefc90 2012. 05. 16. - 22:12:12

Sziasztok! Azért írok nektek, mert a páromnak sztómája lesz és elég nehezen dolgozza fel, ami természetesen érthető. Szeretnék neki segíteni és úgy gondolom, hogyha esetleg tudna beszélni olyan valakivel, aki együtt él a sztómával, talán segítene neki abban, hogy fel tudja dolgozni ezt a dolgot és el hinni azt, hogy sztómával együtt is tud teljes életet élni. Ha esetleg tudnátok valakit ajánlani akivel beszélhetünk, vagy tám pontot adni, azt nagyon megköszönném. email címem: mefc@freemail.hu Előre is köszönöm a segítséget.

#2 normaflora 2012. 05. 14. - 12:09:06

Szia! A párod mindent ehet, legyen az kenyér, tészta, hús! Biztosan elmondták, hogy milyen ételek azok amik kerülendők (szag, puffasztás végett) alapszabály, hogy magosat ne! Semmi olyan pékárut, vagy gyümölcsöt amiben mag van mert az eltömítheti a sztómát! Ehet többször keveset, ahogy jólesik; ami még nagyon fontos: rengeteg folyadék!!!! Leginkább víz!

#3 tenci26 2012. 05. 13. - 16:20:30

Sziasztok!! A segítségeteket szeretném kérni..a páromat novemberben műtötték,kivették a vastagbelét,azóta sztómája van, várjuk a proff telefonját hogy mikor műtik vissza.. De addig is arra kérlek benneteket hogy küldjetek nekem ételrecepteket ami laktat is egy férfiembert..előre is köszönöm!!!!!!!!!! ;) :$ :d

#4 normaflora 2012. 03. 31. - 12:56:30

Szia! Milyen sztómája van? Ha vastagbél = colosztóma akkor nagyon fontos, hogy sok vizet igyon!!! Minél többet, annál jobb lesz a széklete. Ezen kívül sétáljon, menjen; mozogjon a bele! Nem értem mit írsz, hogy befele az orvos akarta így? Ha nagyon beesik a sztóma az sem jó. A mérete mindig változik; de így ennyi idő után már nem lesz kisebb; mindig úgy van, hogy nagy a sztóma először aztán szépen fokozatosan megnyugszik, egyre kisebb lesz. A végén már csak 20-22 a méret. És egyrészest próbáltatok-e már? Lehet könnyebb lenne. Mennyi idős apósod? A szivárgás: hát,talán eleinte még ok, de ha hosszú ideje fent áll akkor kéne valamit kezdeni vele; és a másik, ahol műtötték abban a kórházban kell, hogy legyen sztóma therápiás nővér, neki kéne/kell segítenie bármi kérdésed van.

#5 zsuzsa_tnn 2012. 03. 18. - 19:01:57

halihó Segítséget szeretnék kérni valaki segitene?!apósomat műtötték 2012.01.19.-én.Két hete beszükült meggy nagyságra a sztóma azóta nincs széklete ha nem vesz hashajtot be,eddig rendben volt minden.sajnos börrel egy szintben van és 38 oválisból 20-as kerek lett.flexibilis kétrészese van és ha leül vagy lehajol elválik idő után a középen lévő gyanta színű anyag.mióta csak levolac sziruppal jön széklet felcsipte a sztoma környékét kék ill.barna kendöt használom rá.orvosa szerint igy akarta a sztomát befelé szerintem így sikerült,és nem igazán fogl. vele,pedig nem keveset kapott!!!!!!!!! a feneke mellett még mindig szivárog a gennyes jelegű váladék.ezzel a rengeteg kérdéssel fordulnék segítőimhez előre is köszi

#6 puskaseme 2008. 02. 27. - 14:27:07

Kedves Brigott, Lehet, hogy már nem aktuális a válaszom, mert azóta sok sok jó tanácsot kaptál mindenhonnan. Remélem, hogy így van. Bár én elég fiatalon (32 éves voltam) átéltem ezt a dolgot, azért nekem is nagyon fontos volt ha sorstársakkal beszélhettem. Nyugodtan mondhatom, hogy jobb volt mintha az orvossal beszélnék. Az első időben sokat szenvedtem de ahogy fokozatosan a napi rutinná vált az egész herce-hurca a cserélés, tisztálkodás stb. már szinte észre sem vettem. Azt nagyon nagyon tanácsolom apukádnak, hogy próbáljon meg keresni olyan embereket akik szintén így élnek. És lehetőleg a környezetében. Legjobb a személyes kapcsolat. VAnnak direkt sztómás klubbok is. Nekem nagyon lassan gyógyult a sebem, mert a bélműtétek sokkal kevésbé sterilek. És az első hetekben nagyon rossz volt. Fájt és alig volt néhány pozíció ahogy aludni tudtam. Mivel már volt előtte más jellegű műtétem ahoz hasonlítva sokkal sokkal rosszabb volt. Ami nagyon jó volt nekem, hogy a szüleim megpróbáltak a lehető legtermészetesebben viselkedni. Egyszerűen nem tekintettük ezt egy nagy borzasztó dolognak inkább egy szükséges állapotnak. Ez van, ezzel kell megtalálni az élet szép oldalát. És lehet is. Ismerek olyan férfit aki sztómával él miközben ő a faluja polgármestere. Sokat számít ha nem sajnálkozik a család többi tagja, hanem ugyanúgy kezeli apukádat mint eddig. A lényeg, hogy ne érezze, hogy itt a világ vége :) Ha van azóta is kérdésed vagy tanácstalanok vagytok nyugodtan írj az email címemre: puskaseme@freemail.hu Minden jót, Emese

#7 brigott 2008. 01. 13. - 20:11:56

Kedves Sorstársak! A segítségetekre lenne szükségem. Az édesapámat végbélrákkal műtötték Ukrajnában. Nem volt áttét, a műtét is jól sikerült. Ő mégis nagyon el van keseredve, mert vendégnyílást alakítottak ki a hasfalán, és mert még mindig fájdalmai vannak, ill. váladékozik az egyik sebe. Kapott néhány sugárkezelést, de nem folytathatja, mert félő, hogy fekély alakul ki a bélben. Ezért kemoterápiával fognak próbálkozni. Az orvos újra megvizsgálta, mert erős fájdalmai voltak, napokig nem is aludt. Az ultrahang- vizsgálat viszont nem mutatott ki semmi rendellenességet. Ő mégis vígasztalhatatlan. Az lenne a kérdésem, hogy nálatok hogy zajlott a gyógyulás, A hozzátartozók hogyan tudtak segíteni, meddig tart még a kezelés utáni fájdalom, a váladékozás, ill. hogyan lehetne enyhíteni a szenvedésein. minden jótanácsnak, tapasztalatnak, ötletnek nagyon örülnék, mert tanácstalan vagyok. Jó lenne, ha hasonló problémával küszködő emberekkel meg tudná osztani a gondjait... Talán segítene, ha tudná, nincs egyedül. Arra gondoltam, hogy amit válaszul kapok tőletek, azt kinyomtatom és elviszem neki, hátha segít. Előre is köszönöm.

#8 Kszanadu 2007. 09. 17. - 17:02:33

Juniperus, bocs, régen jártam erre, véletlenül láttam meg a kérédsedet. Gondolom, már aktualitását vesztette. Nos, a férjem második sztómája sajnos sokkal magasabban van, mint az első, a régit eltakarta az alsógatya, fürdőnadrág, stb, de ezt már nem. Ráadásul jobban irritálja a bőrét a ragasztóanyag. A sztómásnővértől kapott rá mindenféle kencét, érdemes neten is utánanázni, mert többféle van. de ismerek olyat is, aki felragasztja és kész. neki gyakran le is válik.

#9 2007. 04. 27. - 21:13:44

Kszanadu, köszönöm a soraidat. Milyen lett a férjed bőre, mivel próbálkoztatok enyhíteni a tüneteket? A nyílás ugyanott maradt? Üdv. J.

#10 Kszanadu 2007. 04. 26. - 12:17:11

Juniperus! Nálunk a férjem már viselt sztómát 9 hónapig. A legfontosabb,hogy zavartalanul lebonyolíthassa a cserét, tisztálkodást, legyen lehetőleg külön bejáratú zuhanyozófülke, mert a kádat el lehet felejteni. Fontos, hogy legyen kéznél kis nedvesített törlőkendőkészlet, és legyen hova dobni az összegyűlt zacsit, ha eldobható. ( Külön szemetes erre a célra. )Mert vannak olyanok is, amiket állandóan üríteni kell. Ami még fontosabb, az a rendszeres étkezés a nap azonos időszakában, mert ezt követi a szabályos bélműködés. Nálunk eleinte jól ment minden, még nyaralni is jártunk. Később aztán a bőre túlérzékeny lett az állandó ragasztózásra, folyton begyulladt. Emiatt nem tudta állandóan viselni a sztómát, csak amikor már sürgős volt, gyorsan feltette. Ki lehet bírni, főleg, ha az ember tudja, hogy ez az egyetlen túlélési esély. Sok kitartást Nektek is! A sors iróniája, hogy múlt héten újra műtötték, most már véglegesen sztómaviselésre van ítélve. Holnap jön éppen haza.

#11 2007. 04. 24. - 14:28:57

Kedves Errejárók és Érintettek, a közeljövőben családom egyik idős, de nagyon aktív tagja válik sztómaviselővé. Kérek szépen a rutinosaktól egy kis tanácsadást, milyen átalakítások szükségesek a környezetben és igazából mennyire szükséges pl. a fürdőszoba átalakítása. Mennyiben befolyásolja a napi léteteket az a kis zacsi. Van még 4-6 hetünk a műtétig és ezalatt, ha szükséges, elrendeznénk az átalakítandókat. Mindenkinek köszönöm előre is.

#12 berva101 2007. 04. 17. - 18:26:50

02.20-án volt nütétem, nekem isa volt szellentés, rákérdeztem az orvosra, azt mondta: " az a jó, mert él a vastagbél"

#13 2007. 02. 25. - 21:14:49

Üdvözlök Mindenkit!A segítségeteket szeretném kérni!Talán tudtok a kérdésemre választ adni!Édesanyámnak 3 hete súlyos műtéte volt és vastagbél sztómaviselő lett!(remélem jól fogalmaztam meg!)Azt mondja ma szellentett a fenekén.Lehetséges ez?Talán buta a kérdés,még kezdők vagyunk,nézzétek el nekünk!Előre is köszönöm a választ!regdonr

#14 2007. 01. 13. - 16:25:04

Mikor műtöttek Téged? Eddig szoknyás voltam, de már áttértem a nadrágos variációkra. Amire rájöttem, az hogy a gombos nadrágok a jók és nem a gomis derekúak.Én mindent hordok ami kényelmes. A munkahelyemen kb 6-an tudják, a közvetlen kollegáim - igaz 300-an dolgozunk.

#15 2007. 01. 13. - 16:20:25

7 hónapja műtöttek, stóma lett a vége. Minden jó 2 hónap után már dolgoztam is. Most, hogy már nem kapjuk ingyen a Granuflexet van valami tippetek, hogy mível lehet helyettesíteni? Az én bőröm nagyon érzékeny, és 2 napnál többet a bőrvédő nélkül nem tudom hordani az alaplapot.

#16 2006. 01. 07. - 20:35:53

SZIASZTOK! 34 ÉVES SZTÓMÁS BETEG VAGYOK. HASONLÓ PROBLMÁVAL KÜSZKÖDŐ, DE ENNEK ELLENÉRE ÉLETVIDÁM FIATALOK LEVELEIT VÁROM. KIVÁNCSI LENNÉK TI HOGYAN OLDJÁTOK MEG AZ ÖLTÖZKÖDÉST ÉS A TÁRSASÁGI ÉLETET ? VAN EGY SZUPER ÖTLETEM, HOGYAN LEHET NYÁRON BIKINIT HORDANI "ÉSZREVÉTLENÜL" AZ IDEGENEK SZÁMÁRA ILL. A NEM BEAVATOTTAK FIGYELMÉNEK ELTERELÉSE ÉRDEKÉBEN. JÓ LENNE ISMERKEDNI, BARÁTKOZNI, TÁRSASÁGBA JÁRNI GÁTLÁSOK NÉLKÜL. IRJATOK! VÁROM ! betti72


Oldal 1 / 1
  • A téma zárva.

Szponzorált hirdetések

Topik megosztása: