Házipatika fórum: COPD-s vagyok.... - Házipatika fórum

Ugrás a tartalomhoz

hirdetés

Szponzorált hirdetések

 • 6 Oldal +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Utolsó »

COPD-s vagyok....

#1 stracker06 2014. 06. 17. - 10:23:31

Sziasztok!

Magam is allergiás vagyok, az egész nyári időszakot végigszenvedem minden évben. A szűk családi körömben szinte mindenkinek van valamiféle légúti betegsége, ám édesapám állapota/helyzete sokkal rosszabb a többiekénél (COPD, stb).
Részben ezért szántam rá magam, hogy szakdolgozatomat egy légúti betegségekkel összefüggő témáról írjam.
Arra szeretnélek kérni Titeket, hogy segítsetek nekem ebben azzal, hogy kitöltitek a dolgozatomhoz kapcsolódó kérdőívet. Néhány perc és pár kattintás az egész, de nagyon sokat segítetek vele. A Ti, véleményetek számít igazán!

A kérdőívet itt találjátok:

Linkjeim

Köszönöm a segítségeteket!

#2 szistvan 2014. 03. 12. - 16:40:49

Új vagyok az oldalon, ezért minden kedves régi beteget üdvözlök! Jó, hogy elbeszélgethetünk a betegségünkről, mert ahogy látom, az orvosok sem mindig vannak képben, kell egy kicsit magunknak is törődnünk magunkkal, és egymással.
63 éves férfi vagyok, 33%-os légzésfunkcióval. Kb. 9 éve kezelnek, és eközben rájöttem sokmindenre, amire az orvosaim nem, vagy elfelejtették mondani. Pl., hogy milyen hasznos az, ha van szaturációmérőm, mert sokszor tévesen - mint kiderült - ítélem meg az állapotomat, hol jobbnak, hol rosszabbnak, hiszen a COPD-n kívül más hatások is érnek. Aki teheti, vegyen, mostanában már 15ezer forintért lehet az interneten rendelni.
Benneteket olvasva különös volt, hogy mennyire más tüneteink vannak, legalábbis különböző mértékben. Nekem pl. a terhelés mellett a légcsövemben képződő váladék az, ami nehézlégzést okoz, szinte nem győzők megszabadulni tőle! És ezt másnál nem olvastam! Mint ahogy köptetők szedéséről sem ír senki, pedig az orvosaim ezt mindig elmondják, használom is, és segít valóban. Acc 600 helyett az olcsóbb Fluimucil 600-at és terpin hidrátot használok kb. hetenként váltva.
Most fedeztem fel én is az interneten a Daxas-t. Kezelőorvosom intézkedik a behozatal miatt, és az OEP fele az ugynevezett "Egyéni méltányossági kérelem" ügyében, amitől, ha megkapom, kevesebbet kell fizetni. Azok miatt írom, akik mint olvastam, maguk fizették meg a teljes összeget. Persze nem biztos, hogy nekem bejön. A Daxasról még szívesen olvasnék új használóktól!
Kitaláltam még váladék-eltávolító technikákat, de ha másnak nincs, akkor nem írom.
Azután én napi 15-16 órát használom a tartályos oxigént, 2 liter/perc mennyiséggel. 11 órát este és éjjel, a többit napközben, dél körül. Persze én nyugdíjas vagyok, könnyen megtehetem.
Jobbulást kívánok mindenkinek, üdvözlettel István

#3 emfizema 2013. 12. 18. - 10:52:27

Kedves Katzen és Betegtársak a fórumon! Katzen teljes mértékben egyetértek a hozzászólásoddal, amit az oxigén cseppekről írtál, illetve a mindenféle kétségbe vonható termékek hirdetésével, amivel a kétségbe esett, kilátástalan helyzetű, végső elkeseredettségében mindenbe belekapaszkodó, kiszolgáltatott, reménykedő betegeket átverik. Nemcsak ezekkel a cseppekkel, hanem sok mindennel, elsősorban anyagi gyarapodásuk miatt. Igen lelketlenek, és nincsenek kevesen.
Érdeklődésemre egy ilyen választ kaptam, a lényeget ide másolom:
[i]"Active Stabilizált Oxigénről:
Valóban nem csak egészségmegőrzési céllal használható, hanem egyes betegségek esetén is kifejti jótékony hatását. Használatával kapcsolatban pozitív visszajelzések vannak.Köztudott, hogy minden ember más és minden betegség is más, ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy kire ill. mire hogyan hat.
Általánosságban biztos, hogy jobb közérzetet kölcsönöz, hiszen növeli a szervezet oxigén-ellátottságát.
A termék ismertető kiemeli a felső légúti betegségekre vonatkozó lényeges közérzetjavító hatását."[
/i]

Nem fűzök hozzá kommentárt...
Mindenkinek boldog ünnepeket és egészségben gazdag új esztendőt kívánok! Ferenc

#4 katzen 2013. 12. 09. - 11:43:59

Üzenet megtekintéseIdézve: emfizema - Dátum: 2013. december 08. - 17:31:00

Kedves Betegtársak! Találtam a neten "oxigén cseppek"-et. http://5mp.eu/web.ph...an&o=PPxK8R0hLu és
http://5mp.eu/web.ph...an&o=8ziHI_jWfT
Ezeken a helyeken olvastam róla, írtam nekik több alkalommal, de semmiféle választ nem kaptam. Az okát nem tudom, csak azt, hogy úgy érzem komolytalanok. Nem tévesztendő össze a cseppfolyós oxigénnel!
Tud-e valaki oxigén csepp témában információt? Ha igen, ide a fórumra írja meg. Mindenkinek javulást, jobb egészséget kívánok! - Ferenc

Kedves Ferenc! Elolvastam, amit erről az "oxigén cseppről" írtak. Pfff! :( Szégyen, ahogy a beteg embereket mindenféle hókusz-pókusszal lehúzzák anyagilag. Szerintem nem másról van szó, mint egyszerű (jó esetben) tengeri sóoldatról, horrorisztikus árért, 10 ezer Ft felett egy flakon.. De, hogy cseppekben adagolva ekkora gyógyító hatása lenne? Steril oxigén? A tiszta oxigén önmagában is steril, ezért kérik oxigénpalack cserénél, hogy ne ürítsük ki egészen, mert ha keveset hagyunk benne, az sterilizálja. Ha viszont kifogyasztjuk, kemikáliákkal kell sterilizálni. A tengeri sónak ismerjük a jótékomy hatását. COPD-nél nyilván nem úgy fog hatni, ha cseppekben megisszuk, hanem ha inhalálunk vele. Hogyan is juthatnánk 3x20 csepp sóoldattal, tetemes mennyiségű oxigénhez? Ez egyszerűen képtelenség fizikailag is! Nevetséges... vagyis hát annyira nem is, mert sok szerencsétlen beteget átvernek vele, akik megpróbálnak minden szalmaszálba belekapaszkodni, remélve a segítséget. Nem csak tüdőbetegeket céloznak meg vele, hanem egyéb súlyos betegséggel küszködőket is. Szerintem, ha a rendelőben receptre feliratsz steril NACL ampullákat (legjobb esetben ez lehet az oxigéncsepp) és azzal inhalálsz, az ár töredékéért ugyanazt, vagy még inkább sokkal jobb hatást érsz el. Inhaláló készüléket, ha nincs még Neked, tüdőgondozóban írnak fel obstruktív tüdőbetegeknek, 90%-os térítési kedvezménnyel. Kb. 4 ezer Ft körül van így az ára. Ezzel lehet steril! ampullás NACL sóoldattal, Salvus vízzel, vagy desztillált vízzel gyógyszeresen vagy saját készítésű tengeri sóoldattal, kamilla teával, stb inhalálni. Ezt az Oxigénes átverést először a kozmetikában találták ki, most a beteg embereket verik át vele.További szép napot, jobbulást kívánok mindenkinek: Éva

#5 emfizema 2013. 12. 08. - 17:31:00

Kedves Betegtársak! Találtam a neten "oxigén cseppek"-et. http://5mp.eu/web.ph...an&o=PPxK8R0hLu és
http://5mp.eu/web.ph...an&o=8ziHI_jWfT
Ezeken a helyeken olvastam róla, írtam nekik több alkalommal, de semmiféle választ nem kaptam. Az okát nem tudom, csak azt, hogy úgy érzem komolytalanok. Nem tévesztendő össze a cseppfolyós oxigénnel!
Tud-e valaki oxigén csepp témában információt? Ha igen, ide a fórumra írja meg. Mindenkinek javulást, jobb egészséget kívánok! - Ferenc

#6 jozsefgyetvai1 2013. 10. 21. - 09:09:19

Üzenet megtekintéseIdézve: katzen - Dátum: 2013. október 20. - 16:12:31

Kedves Papajoe47! Amit leírtál, az sajnos jellemző az eü. ellátásunkra. Soha nem értettem, hogy a magyar szakorvosok miért ragaszkodnak annyira bizonyos gyógyszerek használatához, többek közt a steroidok "lóadagban" való alkalmazásához, amikor nyugaton és Amerikában már rég leírták, hogy sokkal többet árt, mint a "hozadéka"... már ha egyáltalán van olyan neki. A személyes tapasztalatomban is érezhetem mindig, hiába áll a papíromon a steroid intolerancia, mindig akad 1-1 tüdőgyógyász, aki "majd ő megmutatja", hogy nem is! Ilyenkor én kerülök rosszabb állapotba. Sokra megyek olyankor az elnézést kéréssel! Nem tudom, hallottál-e a biológiai therápiáról a Rheumatoid arthritissel kapcsolatban? Ha valóban jó a kapcsolatod a háziorvossal, dugjátok össze a fejeteket és próbáljatok utána járni, hol végzik ezeket. Egyet biztosan tudok, az a Debreceni Klinika! De gondolom, más Klinikákon is, esetleg az ORFI-ban, vagy bárhol máshol, ahol autóimmun betegségekkel foglalkoznak. Szerintem bármelyik Immunológián meg tudják mondani, részletesen el tudják mondani a lehetőségeket, javallatrát, ellenjavallatát. Nekem volt ilyen Rheumatoid arthritises ismerősöm 2 is, akiknél sikeresen elvégezték ezt a therápiát és lényegesen jobban vannak azóta is! Bár a kezelés elég hosszú, nem is mindig kellemes... sok türelem kell hozzá. Szerintem a fibrózisnak sem árt ez a kezelés, sőt... lehet megállíthatná talán ott is a progressziót. Végül is, az is immunbetegség. Ebben nem vagyok biztos, nem néztem utána, de logikusnak tűnik.
Itt olvashatsz utána ezeknek a dolgoknak, azután, ha gondolod, próbáljatok utánanézni az orvosoddal. Hátha.... :) :
http://www.eski.hu/n...%20terapiak.pdf
https://www.google.h...i+kezel%C3%A9se
Üdv: Éva


Kedves Éva! (katzen?)

Köszönöm a válaszodat és a bíztató szavaidat.
A biológiai terápiát alaposan körbejártam, ennek alapján döntöttem úgy, hogy semmiképpen nem vállalom. Az egész kezelési metódus még messze nem teljesen kidolgozott, viszont akik működtetik, egészen biztosan jól járnak. Ráadásul a valóságban a fibrózis gyakorlatilag kizárja az alkalmazását. Sikerült néhány hozzám hasonló "szerencsés" dupla Autoimmun "tulajdonossal" konzultálnom. Voltak közöttük olyanok, akiknek éppen az egyébként valóban rendkívül kínzó, kellemetlen és időrabló kezelés közben jött elő a fibrózis. Tegyük fel, hogy ezt a kizáró okot időközben megoldották. Nekem akkor is fóbiám van, mivel a biológiai terápia ritka mellékhatása maga a halál. Nos engem a Methotrexat is megtalált, pedig a leírása szerint ez 1000 esetből egyszer fordul elő. Tudod, akit a kígyó megmart az a gyíktól is fél.. A harmadik ok. Már írtam a szakorvosok és a jó magyar egészségügyben megrendült bizalmamról. A mi magyar egészségügyi rendszerünk legfőbb jellemzője a mélyszegénység. Ennélfogva teljes egészében ki van szolgáltatva mérgkeverő, gyógyszervegyipari lobbiknak. Mefogadtam és be is tartom. Nem vagyok hajlandó semmilyen új csodaszernek beharangozott kemikálét bevenni. Tudom, ismerem, tapasztalom a steroid áldatlan mellékhatásait, de ez az egyetlen, olyan szer, amelyik lehetővé teszi, hogy még tudok normálisan mozogni és úgy-ahogy a fibrózist is fékezi.
Kényszerpályára kerültem, amit tudomásul kell vennem. Ami most aggaszt az a bronchitiszes köhögés és légszomj. Biztos, hogy nem a fibrózis okozza, ugyanis a légzésfunkciós vizsgálat ezt nem indokolja. Nekem is van egy Pick-flow méterem, amelyiket megfújva (mikor éppen nem kínoz köhögési inger) a korom és a magasságomhoz megállapított érték 80%-át mutatja.
Valahol mintha azt olvastan volna, hogy szakember vagy. Mit jelent ez, ha nem vagyok indiszkrét? Azt minden esetre látom, hogy sokat tudsz a lézőszervi betegségekről, ezen belül a COPD-ről.

Ismételten köszönöm a válaszdat.
Mindenjót, szép napot kívánok neked!
papajoe47

#7 katzen 2013. 10. 20. - 16:12:31

Üzenet megtekintéseIdézve: jozsefgyetvai1 - Dátum: 2013. október 20. - 09:45:14

Üdvözlöm a fórum, illetve a topic régi tagjait.
Egy sorstárs vagyok, de az én személyes problémám nem csak a COPD.
2008 januárban RA -t (Reumatoid Artritis) diagnosztizáltak nálam.
Medrol lökésterápia mellett megpróbálták megtalálni az un. bázisterápiás szert, amelyikkel ki lehet iktatni a szteroidos kezelést. Az első bázisgyógyszer a Salazopirin volt. Két hét szedés után rózsahimlőhöz hasonló kiütésekkel lettem tele. Azonnal abbahagytuk. Helyette a reomatológus felírta a Methotrexat nevű gyógyszert. Hetente egyszer 24 óra alatt kellett belőle 15 mg -ot leszedni. Megbíztam az orvosban, hogy helyesen választott, jól döntött. Az első meglepetés kb. 2 órával az első 2,5 mg-os tabletta bevétele után ért. Iszonyatosan rossz közérzet fogott el, majd a 2. tabletta bevétele után gyakorlatilag teljesen használhatatlanná váltam. Ettől függetlenül az adott időben bevettem a többi tablettát is. Két teljes napra váltam használhatatlanná, munkaképtelenné. Természetesen elmontam mindezt az orvosnak, aki megnyugtatott, hogy hozzá fogok szokni, majd 2-3 hónap után el tudjuk hagyni a szteroid kezelést.
Hittem neki. Óvatosságból azonban a Methotrexat szedését péntek délutántól számított 24 órára ütemeztem, hogy a hétközi feladataimat el tudjam végezni. Nem szoktam hozzá. A fentebb leírt mellékhatás továbbra is megmaradt.
Hetente két nap kiesett az életemből. Az igazi probléma azonban úgy 3 hónap múlva jelentkezett. Elkezdtem köhögni.Először csak apró száraz köhécslések, amelyek azonban egyre keményebbek és hosszabban tartóak lettek. Mivel nyár volt, allergiára gyanakodtam, ezért nem fordultam orvoshoz, de őszre már olyannyira erőssé vált, hogy meglátogattam egy tüdőgyógyászt. Röntgen és a röntgenképen fibrózisos rajzolatok. Ott helyben az én közvetítésemmel telefonos konzltáció a reomatológus és a tüdőgyógyász között. A megállapítás. 100 %, hogy a fibrózist a Methotrexat váltotta ki. Azonnal abbahagyás javasolt majd egy több hetes intenzív szteroid kezelés. A letelt idő után újabb röntgen, majd légzésfunkciós vizsgálat, amelyek szerint lényegesen jobb erdmények születtek. Medrol adag megfelezve, de továbbra is állandó szedésre beállítva. A reomatológus újabb bázisterápiás szert írt fel, amelynek az adatlapját elolvasva, úgy döntöttem, nem szedem be. A mellékhatásoknál ugyanúgy ott volt (mint a Methotrexat - nál)az 1000 betegből 1 esetben előforduló légzőszervi elváltozás. Innentől kezdve minden megtalálható szakirodalmat megkerestem a tüdőfibrózisról. Miután ezeket átböngésztem, rájöttem, hogy az orvosok nem mondták meg nekem az igazat. Szerintük a fibrózist kiváltó gyógyszer elhagyásával a szövetrostosodás megáll. Ami tönkrement az már nem regenerálódik, de a fibrotizálódás nem folytatódik, ha az azt kiváltó ok megszűnik. A nemzetközi orvoskonferenciák szakcikkei szerint azonban a már beindult folyamat nem állítható le. Lassítani lehet, de csak a kortikoszteroidos kezelés folyamatos fenntartásával. Ezek után úgy döntöttem, hogy kizárólag az egyébként személyes jóbarát háziorvosommal konzultálok és állítjuk be a kezelést.
Egy dologban nem értettünk egyet. Ő (a háziorvos) időszakos kontrollvizsgálatokat is beiktatott volna, amitől én mereven elzárkóztam. Olyannyira megrendült a bizalmam a szakorvosokban, hogy nem kértem belőlük.
Öt esztendő telt el, s ebből 4 teljesen elviselhető volt számomra. Tavaly december elején sikerült alaposan megfáznom, vagy egy vírusfertőzést elkepnom. Torkfájás, orrfolyás, tüsszögés és kemény, szinte szünet nélküli köhögés. Két egymás utáni antibiotikumos kezelés után a trokfájás, tüsszögés elmúlott, de az időnkénti köhögési rohamok kínzó légszomj kíséretében megmaradtak. Csináltunk egy magasabb szintről induló medrol lökésterápiát, ami után kissé jobb lett, de nem állt vissza a betegség előtti konszolidáltnak mondható állapot. Elfogadva az állapotromlást, nem mentem el a tüdőgyógyászhoz. Kisebb teljesítő képességgel, de továbbra is el tudtam végezni a feladataimat, így sorsomat is elfogadtam. Kb 1 hónapja azonban további rosszabbodás következett be. Ismét felerősödtek a köhögési rohamok, illetve a légszomj már a helyváltoztatásoknál, öltözésnél, vetkőzésnél is jelentkeztek. Úgy döntöttem, utána járok, a dolgoknak. Először egy fül-orr-gégészt kerestem fel, mivel valahonnan az arc (orr) üregből csorgást érzékeltem a garatba, söt időnként orrfúváskor többször is elég nagy mennyiségű véres váladék távozott. A koponya CT eredménye szerint mindkét arcüregben 5-6 mm-es nyálkahártya duzzanat látható. A szakorvos szeint bagatell, valami szabadon kapható átmosó folyadékkal eltüntethető. Gyulladásról nem beszélt. Ennyiban maradtunk. Közben már volt időpontom a tüdőgyógyásznál. Itt is röntgen, amelyen jól láthatóak a fibrózis rajzolatai kb. akkora romlás volt látható, amelyre az elolvasott szakirodalom alapján számítottam. Ezzel nincs mit tenni, próbáljuk továbbra is fékezni, amennyire lehetséges. A pulmonológus azonban az arcüreg CT alapján krónikus arcüreggyulladást diagnosztizált. Euzután közölte velem, hogy mostmár egyértelműen megállapítható nálam a COPD is.
Felírta a kezeléshez szükséges gyógyszereket. A légszomj enyhítésére"Bretaris Genuair", A köhögés enyhítésére "Symbicort 160", az arcüreggyulladáshoz "Rhinocort Aqua". Na és továbbra is medrol lökésterápia a legkisebb fenntertható adagig csökkentve, majd,a tünetek erősödésekor ismétléssel.
Két napja kúrálom magam az előírtak szeint. Nagy eredényről természetesen nem számolhatok be, de úgy érzem valami pozitív fordulat beindult. Reménykedek. Mi mást is tehetnék.
Elnézést kérek mindenkitől a kimerítő "dolgozatomért", de valahogy jól esett sorstársakkal megosztani a gondjaimat, bajaimat.
Üdvözlettel,

papajoe47


Kedves Papajoe47! Amit leírtál, az sajnos jellemző az eü. ellátásunkra. Soha nem értettem, hogy a magyar szakorvosok miért ragaszkodnak annyira bizonyos gyógyszerek használatához, többek közt a steroidok "lóadagban" való alkalmazásához, amikor nyugaton és Amerikában már rég leírták, hogy sokkal többet árt, mint a "hozadéka"... már ha egyáltalán van olyan neki. A személyes tapasztalatomban is érezhetem mindig, hiába áll a papíromon a steroid intolerancia, mindig akad 1-1 tüdőgyógyász, aki "majd ő megmutatja", hogy nem is! Ilyenkor én kerülök rosszabb állapotba. Sokra megyek olyankor az elnézést kéréssel! Nem tudom, hallottál-e a biológiai therápiáról a Rheumatoid arthritissel kapcsolatban? Ha valóban jó a kapcsolatod a háziorvossal, dugjátok össze a fejeteket és próbáljatok utána járni, hol végzik ezeket. Egyet biztosan tudok, az a Debreceni Klinika! De gondolom, más Klinikákon is, esetleg az ORFI-ban, vagy bárhol máshol, ahol autóimmun betegségekkel foglalkoznak. Szerintem bármelyik Immunológián meg tudják mondani, részletesen el tudják mondani a lehetőségeket, javallatrát, ellenjavallatát. Nekem volt ilyen Rheumatoid arthritises ismerősöm 2 is, akiknél sikeresen elvégezték ezt a therápiát és lényegesen jobban vannak azóta is! Bár a kezelés elég hosszú, nem is mindig kellemes... sok türelem kell hozzá. Szerintem a fibrózisnak sem árt ez a kezelés, sőt... lehet megállíthatná talán ott is a progressziót. Végül is, az is immunbetegség. Ebben nem vagyok biztos, nem néztem utána, de logikusnak tűnik.
Itt olvashatsz utána ezeknek a dolgoknak, azután, ha gondolod, próbáljatok utánanézni az orvosoddal. Hátha.... :) :
http://www.eski.hu/n...%20terapiak.pdf
https://www.google.h...i+kezel%C3%A9se
Üdv: Éva

#8 jozsefgyetvai1 2013. 10. 20. - 09:45:14

Üdvözlöm a fórum, illetve a topic régi tagjait.
Egy sorstárs vagyok, de az én személyes problémám nem csak a COPD.
2008 januárban RA -t (Reumatoid Artritis) diagnosztizáltak nálam.
Medrol lökésterápia mellett megpróbálták megtalálni az un. bázisterápiás szert, amelyikkel ki lehet iktatni a szteroidos kezelést. Az első bázisgyógyszer a Salazopirin volt. Két hét szedés után rózsahimlőhöz hasonló kiütésekkel lettem tele. Azonnal abbahagytuk. Helyette a reomatológus felírta a Methotrexat nevű gyógyszert. Hetente egyszer 24 óra alatt kellett belőle 15 mg -ot leszedni. Megbíztam az orvosban, hogy helyesen választott, jól döntött. Az első meglepetés kb. 2 órával az első 2,5 mg-os tabletta bevétele után ért. Iszonyatosan rossz közérzet fogott el, majd a 2. tabletta bevétele után gyakorlatilag teljesen használhatatlanná váltam. Ettől függetlenül az adott időben bevettem a többi tablettát is. Két teljes napra váltam használhatatlanná, munkaképtelenné. Természetesen elmontam mindezt az orvosnak, aki megnyugtatott, hogy hozzá fogok szokni, majd 2-3 hónap után el tudjuk hagyni a szteroid kezelést.
Hittem neki. Óvatosságból azonban a Methotrexat szedését péntek délutántól számított 24 órára ütemeztem, hogy a hétközi feladataimat el tudjam végezni. Nem szoktam hozzá. A fentebb leírt mellékhatás továbbra is megmaradt.
Hetente két nap kiesett az életemből. Az igazi probléma azonban úgy 3 hónap múlva jelentkezett. Elkezdtem köhögni.Először csak apró száraz köhécslések, amelyek azonban egyre keményebbek és hosszabban tartóak lettek. Mivel nyár volt, allergiára gyanakodtam, ezért nem fordultam orvoshoz, de őszre már olyannyira erőssé vált, hogy meglátogattam egy tüdőgyógyászt. Röntgen és a röntgenképen fibrózisos rajzolatok. Ott helyben az én közvetítésemmel telefonos konzltáció a reomatológus és a tüdőgyógyász között. A megállapítás. 100 %, hogy a fibrózist a Methotrexat váltotta ki. Azonnal abbahagyás javasolt majd egy több hetes intenzív szteroid kezelés. A letelt idő után újabb röntgen, majd légzésfunkciós vizsgálat, amelyek szerint lényegesen jobb erdmények születtek. Medrol adag megfelezve, de továbbra is állandó szedésre beállítva. A reomatológus újabb bázisterápiás szert írt fel, amelynek az adatlapját elolvasva, úgy döntöttem, nem szedem be. A mellékhatásoknál ugyanúgy ott volt (mint a Methotrexat - nál)az 1000 betegből 1 esetben előforduló légzőszervi elváltozás. Innentől kezdve minden megtalálható szakirodalmat megkerestem a tüdőfibrózisról. Miután ezeket átböngésztem, rájöttem, hogy az orvosok nem mondták meg nekem az igazat. Szerintük a fibrózist kiváltó gyógyszer elhagyásával a szövetrostosodás megáll. Ami tönkrement az már nem regenerálódik, de a fibrotizálódás nem folytatódik, ha az azt kiváltó ok megszűnik. A nemzetközi orvoskonferenciák szakcikkei szerint azonban a már beindult folyamat nem állítható le. Lassítani lehet, de csak a kortikoszteroidos kezelés folyamatos fenntartásával. Ezek után úgy döntöttem, hogy kizárólag az egyébként személyes jóbarát háziorvosommal konzultálok és állítjuk be a kezelést.
Egy dologban nem értettünk egyet. Ő (a háziorvos) időszakos kontrollvizsgálatokat is beiktatott volna, amitől én mereven elzárkóztam. Olyannyira megrendült a bizalmam a szakorvosokban, hogy nem kértem belőlük.
Öt esztendő telt el, s ebből 4 teljesen elviselhető volt számomra. Tavaly december elején sikerült alaposan megfáznom, vagy egy vírusfertőzést elkepnom. Torkfájás, orrfolyás, tüsszögés és kemény, szinte szünet nélküli köhögés. Két egymás utáni antibiotikumos kezelés után a trokfájás, tüsszögés elmúlott, de az időnkénti köhögési rohamok kínzó légszomj kíséretében megmaradtak. Csináltunk egy magasabb szintről induló medrol lökésterápiát, ami után kissé jobb lett, de nem állt vissza a betegség előtti konszolidáltnak mondható állapot. Elfogadva az állapotromlást, nem mentem el a tüdőgyógyászhoz. Kisebb teljesítő képességgel, de továbbra is el tudtam végezni a feladataimat, így sorsomat is elfogadtam. Kb 1 hónapja azonban további rosszabbodás következett be. Ismét felerősödtek a köhögési rohamok, illetve a légszomj már a helyváltoztatásoknál, öltözésnél, vetkőzésnél is jelentkeztek. Úgy döntöttem, utána járok, a dolgoknak. Először egy fül-orr-gégészt kerestem fel, mivel valahonnan az arc (orr) üregből csorgást érzékeltem a garatba, söt időnként orrfúváskor többször is elég nagy mennyiségű véres váladék távozott. A koponya CT eredménye szerint mindkét arcüregben 5-6 mm-es nyálkahártya duzzanat látható. A szakorvos szeint bagatell, valami szabadon kapható átmosó folyadékkal eltüntethető. Gyulladásról nem beszélt. Ennyiban maradtunk. Közben már volt időpontom a tüdőgyógyásznál. Itt is röntgen, amelyen jól láthatóak a fibrózis rajzolatai kb. akkora romlás volt látható, amelyre az elolvasott szakirodalom alapján számítottam. Ezzel nincs mit tenni, próbáljuk továbbra is fékezni, amennyire lehetséges. A pulmonológus azonban az arcüreg CT alapján krónikus arcüreggyulladást diagnosztizált. Euzután közölte velem, hogy mostmár egyértelműen megállapítható nálam a COPD is.
Felírta a kezeléshez szükséges gyógyszereket. A légszomj enyhítésére"Bretaris Genuair", A köhögés enyhítésére "Symbicort 160", az arcüreggyulladáshoz "Rhinocort Aqua". Na és továbbra is medrol lökésterápia a legkisebb fenntertható adagig csökkentve, majd,a tünetek erősödésekor ismétléssel.
Két napja kúrálom magam az előírtak szeint. Nagy eredényről természetesen nem számolhatok be, de úgy érzem valami pozitív fordulat beindult. Reménykedek. Mi mást is tehetnék.
Elnézést kérek mindenkitől a kimerítő "dolgozatomért", de valahogy jól esett sorstársakkal megosztani a gondjaimat, bajaimat.
Üdvözlettel,

papajoe47

#9 katzen 2013. 10. 17. - 14:14:10

Üzenet megtekintéseIdézve: keplekeny - Dátum: 2013. október 16. - 20:01:17

Köszönöm. Nincs szándékomban magamtól abba hagyni a gyógyszert. De remélem eljön az idő mikor eltudom. A cd-ről. Próbálkoz joga studiókban. Ők hátha felovassák zenei aláfestéssel. Nekik is van légzés tecknikájuk még lehet segíteni is tudnak. Viszont lehet megfogadom a tanácsod és elmegyek még egy két orvoshoz. Nekem ezek a légzés fújások is érdekesek:) Van mikor nagyon jó van mikor nem annak is meg van a technikája, hogy fújsz bele abba a széles vacakba ami aztán mindenben meggától nem, hogy levegőt vegyél és fújjál.:) az utolsó légézés figyelésnél 98%-ék volt az első a fene sem tudja mi.:) aztán volt egy 72%..meg még valami és ezeket olvasta össze..Elég szükszavúan ad válaszokat minden áron belém akarja beszélni a betegséget mert érzi ellen állok.:))) Ez is érdekes.:) Nem akar rosszat csak olyan érzésem van..meg állpította és most azért sem adja lejjeb.:)) De az tény, hogy volt gond mikor először elmentem. Na majd elválik. Fel keresek más orvosokat is.

Jól döntöttél! Ha bizonytalan eredetű foltot láttak (?) a tüdődön és a kezelőorvosod is csak "mismásol" egyenes válasz helyett, minimum plusz egy orvossal nézesd meg, de az sem baj ha kettővel is. Esetleg kiegészítő vizsgálatok(CT, stb) sem ártana. A tüdőn a "foltokkal" nem szabad játszani, komolyan kell venni. Inkább 100 fölösleges vizsgálat, mint egyszer ne vegyenek észre valamit! A légzésfunkciós leleten a FEV1 értékét nézd meg %-ban, az a legfontosabb érték, az mutatja a tüdő tényleges kapacitását. A listán lefelé, kicsit középtáj alatt találod. További szép napot.

#10 keplekeny 2013. 10. 16. - 20:01:17

Üzenet megtekintéseIdézve: katzen - Dátum: 2013. október 16. - 18:33:49

Kedves Képlékeny! Engem nem kell győzködnöd, kb 20 éve küzdök ezzel a betegséggel. Hidd el, nem innen-onnan összeszedett ismereteim vannak ezzel a betegséggel kapcsolatosan.Ez a tanult szakmám... hivatásom és a-z-ig beleástam magam. Aszthmás vagyok... kevert tipusú, ami azt jelenti, hogy egyrészt szervi, amit veleszületett szűkületek okoznak, keverve allergiás aszthmával. Ez gyógyíthatatlan és a fokozatos romlás bizony-bizony a keringést is, szivet is, valamint az oxigénhiány a belső szerveket rombolja! Az aszthma is halálos betegség, tipustól függően. A legkisebb vírusfertőzés is legtöbbször szövődményes, tüdőgyulladás a vége, bármennyire vigyázok és erősítem az immunrendszerem. Előbb utóbb ez is COPD-hez vezet, illetve nálam vezetett. Az, hogy a 20 éve már 25%-os légzésfunkcióm, amely tavaly esett vissza 19%-ra és most visszaemelkedett kissé, valamint, hogy még egyáltalán vagyok... és lassabban, de teljes életet élek... az nagyrészt az öntörvényűségemnek, de nem hazárdírozva... talán ennek köszönhetem. 6 évvel ezelőtt, amikor az egyik klinikán elutasítottam a tüdőtranszplantációt egyrészt a korom miatt, másrészt azért, mert szívbetegségem miatt csak együtt mehetett volna a kettő, azt mondták, hogy kb. 2 évem van hátra! Azóta eltelt 6 év és én még nem kívánom feladni. Optimistán állok az élethez és ez nagyon fontos. Nem utasítom el sem a homeopátiát, sem a természetes gyógymódokat, de csak a valódi orvoslás mellett tudom elfogadni, hiszen erre esküdtem fel. Mint a mellékelt ábra mutatja ez nálam be is jött! A brokkolival és a fokhagymával kapcsolatban határozottan egyetértek Veled. Neked nyilván nem olyan súlyos fokú a betegséged, mert egyébként nem tudtad volna olyan könnyen elhagyni a belégző kapszuládat. Azért mégis azt mondom, mielőtt végleg abbahagysz minden gyógyszert, kérdezd meg egy másik orvos véleményét, akár kettőét is ezzel kapcsolatban. Egy szakvélemény, nem igazán meggyőző mindenkinek. Szerintem mi is akik már régen küzdünk ezzel a betegséggel, súlyosabb formában, mi is ezt tettük. Üdv!


Köszönöm. Nincs szándékomban magamtól abba hagyni a gyógyszert. De remélem eljön az idő mikor eltudom. A cd-ről. Próbálkoz joga studiókban. Ők hátha felovassák zenei aláfestéssel. Nekik is van légzés tecknikájuk még lehet segíteni is tudnak. Viszont lehet megfogadom a tanácsod és elmegyek még egy két orvoshoz. Nekem ezek a légzés fújások is érdekesek:) Van mikor nagyon jó van mikor nem annak is meg van a technikája, hogy fújsz bele abba a széles vacakba ami aztán mindenben meggától nem, hogy levegőt vegyél és fújjál.:) az utolsó légézés figyelésnél 98%-ék volt az első a fene sem tudja mi.:) aztán volt egy 72%..meg még valami és ezeket olvasta össze..Elég szükszavúan ad válaszokat minden áron belém akarja beszélni a betegséget mert érzi ellen állok.:))) Ez is érdekes.:) Nem akar rosszat csak olyan érzésem van..meg állpította és most azért sem adja lejjeb.:)) De az tény, hogy volt gond mikor először elmentem. Na majd elválik. Fel keresek más orvosokat is.

#11 katzen 2013. 10. 16. - 18:33:49

Üzenet megtekintéseIdézve: keplekeny - Dátum: 2013. október 16. - 15:49:24

Katzen. Tudom, hogy van saját felelősség is. És tudom segíteni és nem hátráltani kell másokat. Nem mondtam hagyják el a gyógyszereket. A spirivát én is megbeszéltem az orvossal, hogy úgy érzem nincs rá szükségem mert inkább árt. Akkor mondta ok mivel ilyen erős stabil az állapotom hagyjuk el. Nem kellett azóta sem.. A cél egy stabil normális szint elérése. És ha lehet orvosi engedélyel a gyógyszerek elhagyása. És nagyon fontos a psziché. Nem kell betegként kezelni magad.

Kedves Képlékeny! Engem nem kell győzködnöd, kb 20 éve küzdök ezzel a betegséggel. Hidd el, nem innen-onnan összeszedett ismereteim vannak ezzel a betegséggel kapcsolatosan.Ez a tanult szakmám... hivatásom és a-z-ig beleástam magam. Aszthmás vagyok... kevert tipusú, ami azt jelenti, hogy egyrészt szervi, amit veleszületett szűkületek okoznak, keverve allergiás aszthmával. Ez gyógyíthatatlan és a fokozatos romlás bizony-bizony a keringést is, szivet is, valamint az oxigénhiány a belső szerveket rombolja! Az aszthma is halálos betegség, tipustól függően. A legkisebb vírusfertőzés is legtöbbször szövődményes, tüdőgyulladás a vége, bármennyire vigyázok és erősítem az immunrendszerem. Előbb utóbb ez is COPD-hez vezet, illetve nálam vezetett. Az, hogy a 20 éve már 25%-os légzésfunkcióm, amely tavaly esett vissza 19%-ra és most visszaemelkedett kissé, valamint, hogy még egyáltalán vagyok... és lassabban, de teljes életet élek... az nagyrészt az öntörvényűségemnek, de nem hazárdírozva... talán ennek köszönhetem. 6 évvel ezelőtt, amikor az egyik klinikán elutasítottam a tüdőtranszplantációt egyrészt a korom miatt, másrészt azért, mert szívbetegségem miatt csak együtt mehetett volna a kettő, azt mondták, hogy kb. 2 évem van hátra! Azóta eltelt 6 év és én még nem kívánom feladni. Optimistán állok az élethez és ez nagyon fontos. Nem utasítom el sem a homeopátiát, sem a természetes gyógymódokat, de csak a valódi orvoslás mellett tudom elfogadni, hiszen erre esküdtem fel. Mint a mellékelt ábra mutatja ez nálam be is jött! A brokkolival és a fokhagymával kapcsolatban határozottan egyetértek Veled. Neked nyilván nem olyan súlyos fokú a betegséged, mert egyébként nem tudtad volna olyan könnyen elhagyni a belégző kapszuládat. Azért mégis azt mondom, mielőtt végleg abbahagysz minden gyógyszert, kérdezd meg egy másik orvos véleményét, akár kettőét is ezzel kapcsolatban. Egy szakvélemény, nem igazán meggyőző mindenkinek. Szerintem mi is akik már régen küzdünk ezzel a betegséggel, súlyosabb formában, mi is ezt tettük. Üdv!

#12 keplekeny 2013. 10. 16. - 16:24:46

Ezért írtam, hogy a fokhagymát is nyeresen kell. Tudom vannak kapszulák ezek azok. De mikor szétrágod egyből a tüdőbe jutnak az illóolajok és a többi gyógyitó összetevő.

"A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli"

De nem kell senkienk sem csinálni csak akkor ha úgy gondolja és persze a gyógyszerek mellett. És nem 3 nap a gyógyulás..) Sok féle van. Én elég sok mindent kiprobáltam míg ezek melett maradtam. Brokkoli fokhagyma hagyma. (persze nagyon szeretem is őket ez is belejátszott ám.:) torma..kurkuma és sok sok gyümölcs.

#13 keplekeny 2013. 10. 16. - 16:06:22

Az alapvető problémánk egy állandó gyulladás. Ezért vannak a hörgök is beszűkülve mert állandóan baktériumokkal van tele. Ha erre még ráfázol akkor jön a fulladás. Ezek a növények pedig természetes antibiotikumok.

#14 keplekeny 2013. 10. 16. - 15:49:24

Katzen. Tudom, hogy van saját felelősség is. És tudom segíteni és nem hátráltani kell másokat. Nem mondtam hagyják el a gyógyszereket. A spirivát én is megbeszéltem az orvossal, hogy úgy érzem nincs rá szükségem mert inkább árt. Akkor mondta ok mivel ilyen erős stabil az állapotom hagyjuk el. Nem kellett azóta sem.. A cél egy stabil normális szint elérése. És ha lehet orvosi engedélyel a gyógyszerek elhagyása. És nagyon fontos a psziché. Nem kell betegként kezelni magad.

#15 keplekeny 2013. 10. 16. - 15:45:09

Üzenet megtekintéseIdézve: katzen - Dátum: 2013. október 16. - 14:47:28

Szép napot mindenkinek! Sokáig elcsendesedett ez a fórum, kicsit megilletődtünk Mozska halála miatt. Engem személyesen is nagyon megérintett, mert ugyan sosem találkoztunk, de néhány hónapja privátban is leveleztünk, összebarátkoztunk. Kedves, intelligens hölgy volt és azóta is bánt, miért nem ismerkedtünk meg egy kicsit korábban. Évek óta nem járt tüdőgyógyásznál, behódolt minden "csodaszernek", természetes gyógymódoknak, a gyógyszerei és kontrollok kárára. Sokat költött, hallgatott olyanokra, akikre nem lett volna szabad... Természetesen egyre rosszabbul érezte magát. Nagy nehezen sikerült rávennem, hogy mentővel menjen el a tüdőgyógyászhoz legalább egy kontroll vizsgálatra és vele konzultáljon elsősorban az állapotától, a természetes gyógymódokat pedig, csak kiegészítésként alkalmazza, megbeszélve a szakorvossal. Erre célzott itt azzal, amikor azt írta:- hogy sok "hülyeségtől", kapkodástól mentettem meg. Nem voltam elég gyors... Elő volt jegyezve vizsgálatra és előtte 1 héttel elhunyt.... :(
A fórumnak mennie kell tovább, szükségünk van egymásra és egymás támogatására. :) Ha a Daxasnál maradunk, én jelenleg is szedem fél tablettájával. Tegnap jöttem haza szanatóriumból, ott rögtön egy vírusfertőzést átvészelve is a légzésfunkciós FEV1 értékem a tavalyi 19% helyett 23% lett, aminek a tüdőgyógyász főorvosnővel együtt igenis "örültünk" a többiek csodálkozásával nem törődve! :) Ezt tudom mindenkinek tanácsolni! Kicsi eredménynek is örülni kell, ha nem romlanak az értékeink, annak is örülnünk kell és nem szabad elkeseredni, mert árt a betegségünknek. Bármilyen új gyógyszerről hallunk, ne hazárdírozzunk az életünkkel, csak orvosi felügyelet mellett próbáljuk ki. A mi betegségünknél nagyon sokat jelentene és jelent a jó légzőtorna, de papírról nagyon nehéz tornázni. Ilyen CD-t pedig egyszerűen nem lehet sehol kapni. Nekem van többféle légzőtörna leírásom kimondottan a mi betegségünkhöz gyógytornászoktól, de eddig még senkit nem találtam közülük, aki egy halk zenei háttérrel CD-re mondta volna kb 45-50 pecben. Ha lesz egy kis időm, ide leírom, hátha hasznát tudjátok venni. A magam részéről fontosnak tartom a diétát is, nekem például, mivel aszthmás is vagyok, vannak bizonyos ételek, gyógyszerek, amik kimondottan rontják a légzésem. Ezeket igyekszem kerülni, amennyire tudom. Na és főleg... természetes gyógymódokat, csak kiegészítésként, ne az orvosi kezelés és a gyógyszerek helyett!
Még pár szót Képlékenynek! A COPD azt jelenti, hogy Krónkus obstruktív(azaz beszűkült) légzési aktivitás. Vagyis ilyen tüneteggyütest okozó betegségek gyüjtőneve, minden, ami a lézésfunkció nehezítettségét, beszűkülését okozza. Akár aszthma, szűkületek, daganat, tüdőtágulat, stb. Higgy az orvosodnak, a vitaminokkal, zöldségekkel nem árthatsz, de szedd a gyógyszereidet is!
Szeretettel üdvözlök mindenkit: Éva


#16 keplekeny 2013. 10. 16. - 15:42:20

"agyis ilyen tüneteggyütest okozó betegségek gyüjtőneve, minden, ami a lézésfunkció nehezítettségét, beszűkülését okozza. Akár aszthma, "

Az asztma magában nem lehet copd mert nem halálos. Az gyógyitható ha nem kevernek bele hülye gyógyszereket ami ront és nem segít..

#17 keplekeny 2013. 10. 16. - 15:36:45

Mint írtam 1 gyógyszerem van. Rendszeresen járok vizsgálatra 3 havonként.És nem kötelezőként írtam. De az biztos, hogy nekem 3. éve állapíttták meg kb.. És nem romlott hanem javult az állapotom. Az is tény, hogy a folt a tüdőröl eltünt amről copdnak nevezte el. Mindenki azt csinál amit akar. De ha van lehetőség miértne lehetne rásegíteni. 3-om gyerekem van. Mindegyik gyerekkori asztmás volt. Tudom miről beszélek.

#18 keplekeny 2013. 10. 16. - 15:29:28

Üzenet megtekintéseIdézve: katzen - Dátum: 2013. október 16. - 14:47:28

Szép napot mindenkinek! Sokáig elcsendesedett ez a fórum, kicsit megilletődtünk Mozska halála miatt. Engem személyesen is nagyon megérintett, mert ugyan sosem találkoztunk, de néhány hónapja privátban is leveleztünk, összebarátkoztunk. Kedves, intelligens hölgy volt és azóta is bánt, miért nem ismerkedtünk meg egy kicsit korábban. Évek óta nem járt tüdőgyógyásznál, behódolt minden "csodaszernek", természetes gyógymódoknak, a gyógyszerei és kontrollok kárára. Sokat költött, hallgatott olyanokra, akikre nem lett volna szabad... Természetesen egyre rosszabbul érezte magát. Nagy nehezen sikerült rávennem, hogy mentővel menjen el a tüdőgyógyászhoz legalább egy kontroll vizsgálatra és vele konzultáljon elsősorban az állapotától, a természetes gyógymódokat pedig, csak kiegészítésként alkalmazza, megbeszélve a szakorvossal. Erre célzott itt azzal, amikor azt írta:- hogy sok "hülyeségtől", kapkodástól mentettem meg. Nem voltam elég gyors... Elő volt jegyezve vizsgálatra és előtte 1 héttel elhunyt.... :(
A fórumnak mennie kell tovább, szükségünk van egymásra és egymás támogatására. :) Ha a Daxasnál maradunk, én jelenleg is szedem fél tablettájával. Tegnap jöttem haza szanatóriumból, ott rögtön egy vírusfertőzést átvészelve is a légzésfunkciós FEV1 értékem a tavalyi 19% helyett 23% lett, aminek a tüdőgyógyász főorvosnővel együtt igenis "örültünk" a többiek csodálkozásával nem törődve! :) Ezt tudom mindenkinek tanácsolni! Kicsi eredménynek is örülni kell, ha nem romlanak az értékeink, annak is örülnünk kell és nem szabad elkeseredni, mert árt a betegségünknek. Bármilyen új gyógyszerről hallunk, ne hazárdírozzunk az életünkkel, csak orvosi felügyelet mellett próbáljuk ki. A mi betegségünknél nagyon sokat jelentene és jelent a jó légzőtorna, de papírról nagyon nehéz tornázni. Ilyen CD-t pedig egyszerűen nem lehet sehol kapni. Nekem van többféle légzőtörna leírásom kimondottan a mi betegségünkhöz gyógytornászoktól, de eddig még senkit nem találtam közülük, aki egy halk zenei háttérrel CD-re mondta volna kb 45-50 pecben. Ha lesz egy kis időm, ide leírom, hátha hasznát tudjátok venni. A magam részéről fontosnak tartom a diétát is, nekem például, mivel aszthmás is vagyok, vannak bizonyos ételek, gyógyszerek, amik kimondottan rontják a légzésem. Ezeket igyekszem kerülni, amennyire tudom. Na és főleg... természetes gyógymódokat, csak kiegészítésként, ne az orvosi kezelés és a gyógyszerek helyett!
Még pár szót Képlékenynek! A COPD azt jelenti, hogy Krónkus obstruktív(azaz beszűkült) légzési aktivitás. Vagyis ilyen tüneteggyütest okozó betegségek gyüjtőneve, minden, ami a lézésfunkció nehezítettségét, beszűkülését okozza. Akár aszthma, szűkületek, daganat, tüdőtágulat, stb. Higgy az orvosodnak, a vitaminokkal, zöldségekkel nem árthatsz, de szedd a gyógyszereidet is!
Szeretettel üdvözlök mindenkit: Éva


#19 katzen 2013. 10. 16. - 14:47:28

Szép napot mindenkinek! Sokáig elcsendesedett ez a fórum, kicsit megilletődtünk Mozska halála miatt. Engem személyesen is nagyon megérintett, mert ugyan sosem találkoztunk, de néhány hónapja privátban is leveleztünk, összebarátkoztunk. Kedves, intelligens hölgy volt és azóta is bánt, miért nem ismerkedtünk meg egy kicsit korábban. Évek óta nem járt tüdőgyógyásznál, behódolt minden "csodaszernek", természetes gyógymódoknak, a gyógyszerei és kontrollok kárára. Sokat költött, hallgatott olyanokra, akikre nem lett volna szabad... Természetesen egyre rosszabbul érezte magát. Nagy nehezen sikerült rávennem, hogy mentővel menjen el a tüdőgyógyászhoz legalább egy kontroll vizsgálatra és vele konzultáljon elsősorban az állapotától, a természetes gyógymódokat pedig, csak kiegészítésként alkalmazza, megbeszélve a szakorvossal. Erre célzott itt azzal, amikor azt írta:- hogy sok "hülyeségtől", kapkodástól mentettem meg. Nem voltam elég gyors... Elő volt jegyezve vizsgálatra és előtte 1 héttel elhunyt.... :(
A fórumnak mennie kell tovább, szükségünk van egymásra és egymás támogatására. :) Ha a Daxasnál maradunk, én jelenleg is szedem fél tablettájával. Tegnap jöttem haza szanatóriumból, ott rögtön egy vírusfertőzést átvészelve is a légzésfunkciós FEV1 értékem a tavalyi 19% helyett 23% lett, aminek a tüdőgyógyász főorvosnővel együtt igenis "örültünk" a többiek csodálkozásával nem törődve! :) Ezt tudom mindenkinek tanácsolni! Kicsi eredménynek is örülni kell, ha nem romlanak az értékeink, annak is örülnünk kell és nem szabad elkeseredni, mert árt a betegségünknek. Bármilyen új gyógyszerről hallunk, ne hazárdírozzunk az életünkkel, csak orvosi felügyelet mellett próbáljuk ki. A mi betegségünknél nagyon sokat jelentene és jelent a jó légzőtorna, de papírról nagyon nehéz tornázni. Ilyen CD-t pedig egyszerűen nem lehet sehol kapni. Nekem van többféle légzőtörna leírásom kimondottan a mi betegségünkhöz gyógytornászoktól, de eddig még senkit nem találtam közülük, aki egy halk zenei háttérrel CD-re mondta volna kb 45-50 pecben. Ha lesz egy kis időm, ide leírom, hátha hasznát tudjátok venni. A magam részéről fontosnak tartom a diétát is, nekem például, mivel aszthmás is vagyok, vannak bizonyos ételek, gyógyszerek, amik kimondottan rontják a légzésem. Ezeket igyekszem kerülni, amennyire tudom. Na és főleg... természetes gyógymódokat, csak kiegészítésként, ne az orvosi kezelés és a gyógyszerek helyett!
Még pár szót Képlékenynek! A COPD azt jelenti, hogy Krónkus obstruktív(azaz beszűkült) légzési aktivitás. Vagyis ilyen tüneteggyütest okozó betegségek gyüjtőneve, minden, ami a lézésfunkció nehezítettségét, beszűkülését okozza. Akár aszthma, szűkületek, daganat, tüdőtágulat, stb. Higgy az orvosodnak, a vitaminokkal, zöldségekkel nem árthatsz, de szedd a gyógyszereidet is!
Szeretettel üdvözlök mindenkit: Éva

#20 keplekeny 2013. 10. 16. - 13:40:33

Bocs,hogy így elárasztottam a fórumot.:) De jó okom van rá..Mikor megtudtam copdom van én is elkezdtem utána járni mi a fene ez. Aztán ráakadtam egy két fórumra végtelen elkeseredett emberekre.. cikkekre, hogy végül is a tudomány sem sokat tud..és akkor egy iszonyatos dezsavu érzés támadt meg. Annak idején úgyan ez ment pepitába a depresszióval. nem tudták behatárolni és már egy fejfájás is depresszió volt. Gyógyszerek sokasága persze mellékhatásokkal..és rengeteg halot.nagyon sok gyerek köztük. (amerika) Ez a mostani copd leirás mikor keverik az asztmát a tüdőtágulásal..és mind a kettőt copdnak azonosítják be..pedig ha jól olvastam a copd csak az mikor a kettő egyszerre van jelen...de így mind a három betegségre úgyan azokat a kisérleti gyógyszereket adják.(bocs tapasztalat.)És nem is mondom azt,hogy az orvosok hibája csak szerintem fogalmuk nins mi a fene ez.:) Mikor nekem megállapították akkor rossz légézés és folt a tűdő felső lebenyén. copd mondta az orvos. spiriva és symbikort. Aztán véletlen akadtam ezekre a nővényre.. és elkezdtem.. ma csak symbikort. A légézés nem rosszabbodott..sőt hol nagyon jó hol különböző fokon rosszabb.:) Én nem érzem.:) a folt eltünt a tüdőről. Az orvos mégis ragaszkodik a copdhoz.Hát legyen.:) szerintem pedig nem az. Ezek a nővények nem csodaszerek ősidők óta jelen vannak. És nincs mellékhatásuk. De azértmeg kell nézni mert pl a fokhagyma értágító is.Tehát aki szíves és értágítot szed annak nem igazán szerensés a napi adag. Az egyen paradicsomt.:)

Hát csak gondoltam leírom mire mentem magammal és a kis egyéni kutatásommal. És a gyógyszert azért nem elhagyni.Én is alakalmazom a symbikortot..igaz nem rendszeresen.(pszt.:) csak mikor szükséges.


 • 6 Oldal +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Utolsó »
 • A téma zárva.

Szponzorált hirdetések

Topik megosztása: