Házipatika fórum: Biciklis baleset - Házipatika fórum

Ugrás a tartalomhoz

hirdetés

Szponzorált hirdetések

Oldal 1 / 1

Biciklis baleset

#1 Cickafark 2009. 01. 21. - 14:50:03

Az eredeti recept szerint 6 tojásfehérjéhez 370 g cukrot adunk, és egy evőkanál ecetet, vaniliaaromát,kukoricaeményítőt,meri noquet. Persze előbb felverjük cukor nélkül, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet és tovább verjük egész keményre amíg szép fényes lesz a hab. Egy tepsire tortaformát készítünk a kemény habból. Ezt egy spatula segítségével megtehetjük, de ha egy tortaformába töltjük az is jó. A sütőt felforrósítjuk 250 Cfokra, betesszük a habot és azonnal levesszük 110-120 C fokra, és így sütjük kb 1 órát. Ekkor lekapcsoljuk, és hagyjuk kihűlni a sütőben egész éjjel. A megsült fehérjét egy tálra tesszük, és egyenletesen elkenünk rajta fél liter kemény habbá vert tejszínt. (lehet több is) A tejszín tetejére cikkekre vágott gyümölcsöket teszünk, valami dekoratív formában. Ha lehet friss, és savanykás gyümölcsöt válasszunk. (kiwi, eper, málna) persze ha nincs friss eper lehet mással is, de narancsot csak filézve tegyük rá mert különben nehéz szeletelni, ananász is jó rá, bár nem annyira fanyar. ennyi az egész süti, de a valóságban sokkal finomabb mint gondolnánk. A fehérje kívülről ropogósra sül, de a belseje krémszerű marad, erre jön a tejszínhab, és a gyümölcs! Szerintem érdemes kipróbálni. István Most elsőre következzen hát a málnás Pavlova: tészta - tészta ez? 5 db tojásfehérje 250 g cukrot ír az eredeti Nigella féle recept, 4 tojásfehérjéhez. Én azonban még 5-höz is kevesebbet, kb 200 g-ot adagoltam. Nem célunk az új rokonság azonnali 2. tipusú cukorbetegségbe kergetése. 1 evőkanál kutyaközönséges 10%-os ecet. (Nigella fehérborecetet ír- én jobb szeretem több ecettel, nekem úgy nyúlósabb lesz a közepe) 2 evőkanál kukoricakeményítő vaníliamagocskák és csipetke só málnatető 300 g fagyasztott málna cukor. Ízléssel! tejszín 300 ml jól felverve, enyhén édesítve A sütő folyamatosan égett azon a napon. Csak mérsékeltem a tüzét, olyan nem túl melegre - gázsütő, fokozatok nélkül. (ok, Nigella 180 fokot ír. Aztán a mérséklésnél 150 -re veszi vissza) A szobahőmérsékletű tojásfehérjét a vaníliamagokkal és sóval keverni kezdtem a kézi robotgéppel. Amikor már keménykedő habocska volt belezúdítottam a cukrot és gyönyörű fényesre kevertem. Óvatosan kézi habverővel belekeveredett a keményítő és az ecet. Sütőpapíron megrajzolt szív (hoppá!) formára kenegettem és a melegecske sütőbe tettem. Ahol tovább csökkentettem a hőmérsékletet, sőt, a sütő ajtaját késsel (kisebb rés, mint fakanállal) kitámasztottam. Itten addig sült, amíg enyhén, de tényleg csak alig látható színt kapott és már kemény - ok, aligha a kemény a jó szó, szóval olyan roppanós kérget kapott. Aztán rátettem egy tálra és megvártam amíg kihűl. Na most, a fehér koncepció miatt megfordítottam a pavlovák hagyományos összeállítási sorrendjét. Előbb a gyümölcs: egy doboz (ha jól emlékszem 300g) fagyasztott málnát szereztem. Isten bizony, hosszas utánajárással, a 6. boltban! Hijába na, vidék... Gyorsan lábasba, tűzre, cukorral olvad, majd fő. Friss málna esetén is javaslom a legnagyobb rész (min.3/4-ad) pürésítését, és csak kevés málna díszítésként való használatát. Leszűr. Esetleg még paszíroz egy kicsinyt a magokat, de ami nem odavaló, és nyelvünkkel megérezhetnők, no annak mennie kell! Én szállítási okokból egy kicsike (1 kávéskanálnyi) zselatint is tettem bele, de ha ti nem akarjátok a pavlovát 200 km-en keresztül utaztatni, akkor inkább ne. Ha folyik, hadd folyjék! És a málnás szottyot ráöntöttem a habcsókra. Ami akkor már kihűlt. És aznapra befejeztem. Másnap utaztunk, tortákat leadtuk az étteremben, megnősült a bátyám és visszamentünk az vendéglátóipari egységbe. És akkor elővettem a titkos fegyveremet, ami most habszifon formáját vette fel. A benne, enyhén cukkorral édesített tejszínt - amit még otthon készítettem - most rányomtam a Pavlovára. Így aztán legalább ezt a részét habfixáló nélkül megúsztuk. Persze az autentikus pavlován a gyümölcs-szotty van a tejszín felett, és nekem leginkább maracujával ízlik, de hol kapok én itt maracuját? akár konzervben is?? Amikor már a fagyasztott málna is nehézséget jelent? Díszítés - erről külön poszt. Aztán következett az ámuló vendégserege dícséreteinek bezsebelése, majd elégedetten hátradőlve komoly tortaadagok arcomba tolása - most már úgyis minden mindegy alapon.. Libamájpástétom Hozzávalók:  50 dkg libamáj, 3 főtt tojás sárgája, 10 dkg vaj, 1 fej hagyma, szárnyas fűszerkeverék, apróra vágott füstölt szalonna, mustár. Elkészítése: A májat pici olajon az apróra vágott hagymával megpirítjuk, majd hozzáadjuk a többi összetevőt. Egy püspökkenyér- vagy őzgerincformát alufóliával kibélelünk, hideg vízzel kiöblítjük, és belesimítjuk a pástétomot. Tálalás előtt legalább egy fél napig hűtsük.   Libamájpástétom ünnepre Hozzávalók: 1 libamáj, tej a libamáj áztatásához, 10 dkg gomba, 3 evőkanál libazsír, 1 narancs, 1 csokornyi petrezselyemzöld, 2 szem tört szegfűszeg, 2 kockacukor, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 evőkanál zselatinpor. Elkészítése: A libamájat megtisztítom és megmosom, majd annyi tejet öntök rá, hogy teljesen ellepje. Két órán keresztül áztatom, de akár előző nap is beletehetem a tejbe. (Ekkor lefedve tartom a hűtőszekrényben felhasználásig.). A megtisztított gombát szeletekre vágom, majd egy evőkanál libazsíron, sóval, borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel saját levében fedő alatt puhára párolom, majd a felesleges levét elpárologtatva zsírjára sütöm. A narancsot jól megmosom, a kockacukorral a héját ledörzsölöm, a levét pedig kicsavarom. A párolt gombát összekeverem a narancslével, a narancsízű cukorral, a többi fűszerrel, egy evőkanál libazsírral és a zselatinporral. A májat az áztatótejből kiveszem, és másik lábosba téve friss tejet öntök rá. Lefedem, és addig párolom, míg a májba beleszúrt villa már száraz. Ezután a léből kiveszem és kettévágom. Az egyik felét vékony, nagy szeletekre vágom, a másik felét pedig ledarálom. A darált májat hozzákeverem a gombás-narancsos keverékhez. Kisebb, de mély tűzálló tálat kikenek a maradék libazsírral, és az alját kirakom májszeletekkel. Erre rákenek egy réteg krémet, majd beborítom egy szelet májjal. Erre újabb réteg krémet teszek, és addig folytatom a rétegezést, amíg elfogy a hozzávaló. Ezután a tálat fedetlenül kétujjnyi vízzel telt tepsibe állítom. A tepsit az előmelegített, forró sütőbe tolom, és egy órán át közepes lángon gőzölöm. A pástétomot a tálban hagyom kihűlni, majd letakarva hűtőszekrényben tartom fogyasztásig. Sokáig eláll. Tálalás előtt salátával bélelt üvegtálra borítom, felszeletelem, tetszés szerint feldíszítem. Pirított kenyérszeletkéket kínálok mellé. Elkészítési ideje: 3 óra Csirkemáj pástétom 2006. március 24. 10:17 40 dkg csirkemáj 20 dkg vaj 0,5 dl tejszín 4 ek. Marsala 3 kisebb salotta (mogyoróhagyma)  2 gerezd fokhagyma só bors Úgy 6 deka vajat megolvasztok és a májat barnára pirítom benne. Amikor lekapcsolom a gázt alatta, ráöntöm a Marsalát, félreteszem hűlni kicsit. A három hagymát felvágom apróra, 4 deka vajat megolvasztok és puhára, üvegesre párolom rajta őket. A végefelé beleteszem az áttört fokhagymát, és ha már van egy kis illata, készen is van. Előveszem rehabilitált aprítógépemet :), belepakolom a májat sütőlevestül (lehet még egy kis Marsalát belecsempészni :) ), a hagymákat vajastul, a tejszínt, sót, borsot, s innentől a centrifugális és centripetális erő legyen velük (ó, régi szép fizikaórák...) :). Tálká(k)ba kanalazom, elsimítom a tetejét. A maradék 12 dkg vajat lassú tűzön felforralom és pár percig főzöm, amíg le nem tisztul. Ha némileg lehűlt, a pástétom tetejére öntöm, hogy szépen mindenhol fedje. Minimum 4 órát kell neki hűlnie a hűtőben. Jelezném: ez életveszélyes kaja, döbbenetes mértékben megnöveli a kenyérfogyasztást és függőséget okoz. :)

#2 2005. 07. 11. - 21:51:58

Szia! Tapalasztalatból tudom mondani, hogy nem rendellenes a lassú gyógyulás. Nem vagyok orvos, de nekem is volt egy hasonló esésem. Nagyon jót tenne a sebeknek, ha alá tudnád vetni magad egy lámpaterápiának (a Zepter cég Bioptron lámpájával!) naponta kétszer. Hivatalosan nincsenek mellékhatásai, és ezt én is alá tudom támasztani. A könyököd ropogását szokd meg, mert sajnos a továbbiakban meglesz. Nekem a térdeimen van. Én még nem hallottam, hogy valakinek elmúlt volna (legfeljebb időszakosan). És persze vigyáznod kell majd, mert később fájni fog (ez a porcok körüli folyadékkal van összefüggésben). Nem akarom ennyire elrontani a kedvedet. A legjobb, ha beszereznél pár dolgot a kerékpározáshoz: sisak (ép eszű ember csak ezzel megy mindenhováhová), térdvédő (merev -nem neoprén), könyökvédő (ez már lehet neoprén,de vastag legyen) és a leggyakrabban ütődő csuklókat kell megvédeni! A csuklókat nagyon védeni kell az ütésektől, mert a legsérülékenyebbek! Ha további kéréseid vannak írj,

#3 Metamorpheus 2005. 06. 23. - 12:51:17

Sziasztok! 4 nappal ezelőtt, vasárnap történt egy balesetem biciklivel. Jobb oldalam eléggé végigkarcoltam, több horzsolás volt/van a karomon, és lábamon. A térdemnél, és könyökömnél két eléggé nagy kiterjedésű és mély seb keletkezett. Még aznap jártam a baleseti sebészeten, ahol MBR-es ecsetelést kaptam a sebekre, és horzsolásokra, illetve egy Tetanus-t. A kisebb, vagy nagyobb nem mély, felszíni sérülések nagyon jól gyógyulnak, napról napra látni a javulást, de a térdemnél, és könyökömnél lévők eléggé lassan. A problémám az, hogy a két említett helyen be van dagadva, és ha víz ér a sebhez, akkor a rajta keletkezett réteg (áttetsző, fényes, kemény réteg) néhol, ahol vékonyabb, feloldódik a vízben, és nedvedzeni (genny?) kezd, ami sokára áll el. Minden nap jobb, de nem érzem eléggé gyorsnak a gyógyulást. Vettem Curiosa hámosító gélt, ami segített, de ha rákenem, az is feloldja a réteget a két helyen, ha más sebet kenek be vele, ott csak jó dolgot tapasztalok. Azt szeretném megtudni, hogy mivel lehetne meggyorsítani a gyógyulásukat (esetleg gyógynövényes kenőcsök), illetve hogy normális dolog-e az, hogy két ilyen seb (térdemnél kb. 5-6 cm2, könyökömnél kb. 10-12 cm2 területű, és legmélyebb pontjuk kb. 3 mm mély) ennyire lassan gyógyul, illetve hogy ez a nedvedzés is normális-e. /Kontrollra csak szükség esetén kell visszamenni. A karomat megröntgenezték, de negatív lett, mégis mintha bizonyos helyzetekben a porc kattogna a könyökömben. Ez a duzzadtság miatt lehet? Esetleg az ízület is begyulladt, és a porc még nem került vissza a helyére?/ Köszönöm, hogy végigolvastad a hosszúra sikerült mondókámat! A segítsége/ke/t előre is nagyon köszönöm!


Oldal 1 / 1
  • Nem szólhatsz hozzá ehhez a témához.

Szponzorált hirdetések

Topik megosztása: